365 days

Als ik kijk naar mijn ontwikkeling afgelopen jaar vind ik dat gegroeid ben als persoon maar niet zo veel als ik zelf zou willen. Weliswaar heb ik denk ik de nodige stappen gezet maar voor mijn gevoel had ik verder kunnen zijn.
Waar ik mezelf vooruit heb zien gaan is concentratie, en het plannen en meer daadkracht. Ik weet meer wat ik wil en waar ik aandacht aan wil besteden. Langzaam ontdoe ik mezelf van angst factoren die eigenlijk er niet toe doen. Het komt omdat ik me meer zelfverzekerd voel en meer de schroom van me af gooi. Niet piekeren maar doen. Gedurende het schooljaar heb ik me meer ingezet voor het maken van integrale opdrachten en in groepsverband. Ik werkte graag alleen want ik vertrouwde mezelf en ik kom beloftes vrijwel altijd na terwijl ik in het verleden vaak door mensen ben laten vallen en teleurgesteld. Op die manier maakte ik de meeste opdrachten en bundelde ik ze samen, bij groepsopdrachten wilde ik altijd liever alleen werken. Ik was een perfectionist die graag het werk corrigeerde van anderen. Ik heb geleerd dat het niet altijd werkt door alles zelf te doen en de last op je schouders te dragen. Als meerdere mensen hetzelfde doel hebben als jij en zich inzetten trek je daar aan op en vorm je een team. Je teamgenoten nemen hun verantwoordelijk en maken hun deel van de opdracht. Samen werk je aan het einddoel, het geheel. Het geeft me ook inzicht, ik interesseer me hoe anderen te werk gaan. Niet iedereen denkt en doet zoals jij en zo leer je hoe het ook anders kan. Die methodes leer je ook jezelf aan, hoe anderen het initiatief nemen en vooraf weten hoe ze moeten beginnen. Door naar anderen te kijken leer je enorm. Het sturen van mensen en de pionnen op de goede plaats te zetten. Het managen en stimuleren van mensen en weten wat er van hun verwacht word. Het laten vieren van de teugels en weleens trek je ze wat strakker.
Door als trainer van een jeugdelftal te zijn en kwaliteiten en persoonlijkheden herkennen kan je een team smeden. Je hebt spelers die timide zijn en onzeker en je hebt spelers die erg zeker van zichzelf zijn en de kantjes er vanaf lopen. Ik heb altijd gedacht door elke speler hetzelfde te behandelen dat dat werkt maar dat is niet altijd zo. Spelers die wat meer onzeker zijn moet je meer ruimte en niet streng behandelen want het werkt averechts en voelen ze zich minder zeker. Arrogante en egoïstische spelers pak je wat harder aan, je laat zien en merken dat hun gedrag weleens niet kan. Je corrigeert hun gedrag en zorgt ervoor dat je alle neuzen dezelfde kant op krijgt.
Dat ik me niet zoveel heb ontwikkeld als gedacht zie ik niet als tegenslag, in tegendeel. Het motiveert me beter mijn best te doen. Soms moet ik me meer door mijn gevoel laten leiden en soms juist niet, daar moet ik meer de balans in zien te vinden. Daar wil ik volgend jaar meer aan werken. Wat ik probeer te zeggen is dat wanneer ik iets ga uitstellen, terwijl ik het gevoel heb dat ik dit echt moet doen, dat ik ook aan de slag ga. Bijvoorbeeld het werken aan school of contact opnemen met familie of een goede vriend, soms moet het echt gedaan worden terwijl je er weinig zin in hebt. Ik stel me op zulke momenten weleens gerust doordat ik het uitstel “dat doe ik op een ander tijdstip” Ik hink dan soms te vaak op 2 gedachtes, door twijfel stel ik het uit. Zelfverzekerder zijn, knoop doorhakken en doen wat er gedaan moet worden. Het is te vaak wachten op een “feel-good factor”
Bij twijfel word er weleens een bepaalde soort van angst gecreëerd. Na een bepaalde tijd besef je dat het achteraf eigenlijk niks was. Het creëren van een probleem dat er niet is.
Ik weet echter dat ik dit kan verholpen en hoe ik het ga doen. Ik ga mezelf meer bezig houden met de dingen die ik graag doe en minder doen wat niet bij me past. Ik ben geen roker en ik houd van sport, dat zijn 2 dingen die niet samen gaan, ik kies dus wat mij het gelukkig maakt en niet down. Ik ben van mening dat ik wat vaker uit mijn comfort zone mag stappen en dingen ondernemen. Het leven is interessanter als je wat vaker dingen doet die je nooit hebt gedaan Door de dagelijkse routines langzaam te doorbreken boek je resultaat en groei je als mens. Je blik word wijder en ook creatiever. Van mezelf kan ik vrij creatief zijn met ideeën en aanpak als vrienden en familie ergens mij zitten en mij vragen om suggesties, ik moet dat meer met mijn eigen leven doen. Klein en simpel beginnen, geen twijfel, gewoon doen. Is het niet gelopen zoals ik het zelf wilde, dat is niet erg. Dan weet ik hoe je het de volgende keer anders moet doen.
Zodra de bal eenmaal rolt gaat het vanzelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s